100. Yıl Mesleki Eğitim Merkezi

İçerik göster

100. Yıl Mesleki Eğitim Merkezi

1979 Yılında Çıraklık ve Meslek Eğitiminin Pilot okulu olarak hizmete başlamıştır.

Okulumuz 1977 yılında Merkez Endüstri Meslek Lisesi bünyesinde Konya Çıraklık Eğitim Merkezi olarak eğitim ve öğretime başlamış olup, 1980 yılında bağımsız olmuştur. 1981 yılında Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk´ün Yüzüncü doğum yılı nedeniyle okulumuzun adı “100. Yıl Çıraklık Eğitim Merkezi” olarak değiştirilmiştir.

10.07.2001 tarih ve 4702 Sayılı Kanun´la da “100. Yıl Mesleki Eğitim Merkezi” olmuştur.

İl Merkezinde şu an 100. Yıl Mesleki Eğitim Merkezi, Meram Mesleki Eğitim Merkezi ve Karatay Ahi Evran Mesleki Eğitim Merkezi olmak üzere üç bağımsız, ayrıca Çumra, Karapınar, Ereğli, Akşehir, Ilgın, Seydişehir, Beyşehir, Kulu, Kadınhanı, Cihanbeyli ve Sarayönü olmak üzere il bazında 14 Mesleki Eğitim Merkezi vardır.

Vizyonumuz
Kendini ilmi gerçeklerle donatmış, iletişim gücü yüksek, uluslararası düzeyde kabul gören, mesleki yeterlilik düzeyine ulaşmış, bireyleri topluma kazandırmak.

Misyonumuz
Tecrübeli eğitim kadromuzla; Ahilik Kültürü ile yoğrulmuş, işverenler tarafından beğenilen, mesleki ve kişilik gelişimini tamamlamış, çalıştığı kuruma maksimum fayda sağlayacak ahlaklı ve kalifiye eleman yetiştirmek.

Başarılarımız

Yetişmiş Sanayici ve İşadamlarımız.

Öğretim Şekli  Örgün Eğitim

19
Öğretmen

2448
Öğrenci

15
Derslik

1
Atölye

1
Bilgisayar T. Sınıfı

1
Kütüphane

1
Yemekhane

1
Konferans

1
Spor Salonu

1
Labaratuvar

1
Revir

K.Kitap Sayısı
274

Alanlarımız

Bilişim Teknolojileri Alanı

Bilişim teknolojileri alanı, bilgisayar sistemlerinin yazılım ve donanım kurulumu yanında alanın altında yer alan ağ işletmenliği, bilgisayar teknik servisi, veritabanı programcılığı ve web programcılığı dallarının yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.

Alanın Amacı

Bilişim teknolojileri alanında yer alan dallarda, sektörün ihtiyaçları, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazandıran nitelikli meslek elemanlarını yetiştirmek amaçlanmaktadır.

Bilişim Teknolojileri Alanı Dal Programları, Tanımları ve Amaçları

Ağ İşletmenliği

Tanımı: Bilgisayar sistemlerinin donanım ve yazılım kurulumu, ağ sistemlerinin kurulumu, yönetimi ve ağ ortamı üzerinde yaşanabilecek sorunlar, çözüm yolları ve geniş ağ sistemleri yönetimine yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

Amacı: Bilgisayar sistemlerinin donanım ve yazılım kurulumu, ağ sistemlerinin kurulumu, yönetimi ve ağ ortamı üzerinde yaşanabilecek sorunlar, çözüm yolları, geniş ağ sistemleri için yönlendirme ve yönlendirme yönetimi yapma yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmektir.

Bilgisayar Teknik Servis

Tanımı: Bilgisayar sistemlerinin donanım ve yazılımı, kurulumu, bakım ve arıza giderme işlemleri ve bilgisayar ile kontrol edilebilen sistemler kurmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

Amacı: Bilgisayar sistemlerinin donanım ve yazılımı, kurulumu, arıza giderme ve kontrol sistemleri devreleri yapma yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmektir.

Veritabını Programcılığı

Tanımı: Bilgisayar sistemlerinin donanım ve yazılım kurulumu, veri tabanı ve programlama dilinin kurulumu, veri tabanının oluşturulması ve yönetimi, yazılım geliştirme, hata giderme, bakım ve yedek almaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

Amacı: Bilgisayar sistemlerinin donanım ve yazılım kurulumu, veri tabanı ve programlama dilinin kurulumu, veri tabanının oluşturulması ve yönetimi, yazılım geliştirme, hata giderme, bakım yapma, yedek alma yeterliklerine sahip teknik elemanlar yetiştirmektir.

Web Programcılığı

Tanımı: Bilgisayar sistemlerinin donanım ve yazılım olarak kurulumu bilgilerinin yanında, web sayfası tasarımına ve programlama dilleri yardımıyla etkileşimli web uygulamaları hazırlanmasına yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

Amacı: Bilgisayar sistemlerinin donanım ve yazılım olarak kurulumu bilgilerinin yanında web sayfası tasarımı ve programlama dilleri yardımıyla etkileşimli web uygulamaları hazırlama yeterliklerine sahip teknik elemanlar yetiştirmektir.

İstihdam Alanları

Bilişim teknolojileri alanından mezun olan öğrenciler, seçtikleri dal/meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda;

  1. Ağ kurulum ve yönetimi hizmeti veren ya da bu hizmete ihtiyaç duyan firma, kamu kurum ve kuruluşlarında
  2. Bilgisayar teknik servisi hizmeti veren bilgisayar firmalarında, kamu kurum ve kuruluşlarında
  3. Kullanıcı ara yüzüne sahip uygulama ve veri tabanı programları kullanımı ve yönetimi hizmeti veren ya da bu hizmetlere ihtiyaç duyan firma, kamu kurum ve kuruluşlarında
  4. Web tasarımı hizmeti veren veya web ortamında çalışan etkileşimli programlar hazırlayan yazılım şirketlerinde ya da bu hizmetlere ihtiyaç duyan firma, kamu kurum ve kuruluşlarında vb. yerlerde çalışabilirler.

Elektrik-Elektronik Teknolojileri Alanı

Elektrik Elektronik Teknolojisi alanının mevcut durumu, geleceği ve öğrencilerde aranan nitelikler, elde edebilecekleri kariyer ve imkanlar hakkında bilgiler içermektedir.

Alanın Amacı

Elektrik-Elektronik teknolojisi alanının büyüklüğünü, önemini ve potansiyelini vurgulayarak, bu sektörün Türk ekonomisi içindeki yükselen rolünü açıklamayı amaçlar. Ayrıca, bu sektörün ihracat, istihdam ve kalite artışı ile ekonomiye katkısını anlatarak, Türk elektrik-elektronik sanayisinin uluslararası arenada daha büyük bir oyuncu olma yolundaki potansiyelini yansıtır.

Elektrik-Elektronik Teknolojileri Alanı Dal Programları, Tanımları ve Amaçları

  • Bobinajcı
  • Büro Makineleri Teknik servisi
  • Elektrikli Ev Aletleri Teknik Servisi
  • Elektrik Tesisatları ve Pano Montörlüğü
  • Elektromekanik Taşıyıcılar
  • Endüstriyel Bakım Onarım
  • Görüntü ve Ses Sistemleri
  • Güvenlik Sistemleri
  • Haberleşme Sistemleri
  • Otomasyon Sistemleri
  • Yüksek Gerilim Sistemleri

Bobinaj

Tanımı: Bobinajcı, çeşitli doğru akım ve alternatif akım (DA ve AA) elektrik motorları, transformatörler vb. özel elektrik makinelerinin arıza tespiti, sarım, bakım, onarım, montajve testlerini kendi başına, belirli bir süre içerisinde yapma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişidir.

Amacı: Elektriksel ölçmeleri yapma, elektrik bağlantılarını kurma ve temel düzeyde elektrik hesaplamaları yapma gibi yeteneklere sahip bir elektrik teknisyeni, iş organizasyonunu başarıyla yönetir. Ayrıca, motorun mekanik kısımlarının bakımını ve onarımını yaparak işlerin sorunsuz işlemesini sağlar. Elektrik makinelerini seçme ve bağlama konusundaki uzmanlığıyla enerji verimliliğini artırır ve kolektörlü ve kolektörsüz makinelerin elektriksel bakımını sorumlulukla üstlenir. Ayrıca, trafo sarımı ve onarımı gibi kritik görevleri başarıyla yerine getirir. Elektrik teknisyenleri, elektrikle ilgili karmaşık projelerde güvenilir ve uzman bir destek sağlarlar.

Büro Makineleri Teknik servisi

Tanımı: Büro makineleri teknik servis elemanı, fotokopi, priport, faks makineleri, nokta vuruşlu yazıcı, yazar kasa, lazer yazıcı, mürekkep püskürtmeli yazıcı, para sayma vb.cihazların her türlü elektrik, elektronik ve mekanik arızalarını tespit etme ve onarma ile ilgili işleri kendi başına, belirli bir süre içerisinde yapma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişidir.

Amacı: Elektrik ve elektronik ekipmanların bakım ve onarımıyla ilgilenen bir teknisyenin sorumlulukları oldukça geniştir. Bu profesyoneller, güvenli çalışma koşullarını sağlarlar ve çeşitli cihazların mekanik ve elektriksel arızalarını tespit ederek onarımlarını gerçekleştirirler. Bu arızalar, fotokopi makinelerinden yazıcılarına, faks makinelerinden yazar kasalara kadar bir dizi cihazı kapsayabilir. Ayrıca, mürekkep püskürtmeli yazıcıların bakımından para sayma makinelerinin mekanik ve elektriksel arızalarına kadar geniş bir yelpazede hizmet verirler. Kartuş dolumları da bu işin parçasıdır. Bu teknisyenler, cihazların düzgün çalışmasını sağlamak ve uzun ömürlü olmalarını garantilemek için önemli bir rol oynarlar.

Elektrikli Ev Aletleri Teknik Servisi

Tanımı: Ev ve iş yerlerinde soğutma, ısıtma, pişirme, temizlik, kişisel bakım cihazlarının bakım/onarım ve montajı ile ilgili işleri kendi başına belirli bir süre içerisinde yapma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişidir.

Amacı: Elektrikli ev aletlerinde kullanılan elektrik motorlarının bakım ve onarımını yapmak, ısıtıcıların bakım ve onarımını yapmak, kesiciler ve parçalayıcıların bakım ve onarımını yapmak, gazlı ve elektrikli pişiricilerin bakım ve onarımını yapmak, temizleyicilerin ve havalandırıcıların bakım ve onarımını yapmak, basit su tesisatı işlemlerini yapmak, çamaşır makinelerinin elektrik arızalarının tespit ve tamirini yapmak, çamaşır makinelerinin mekanik arızalarını tespit ve tamir etmek, bulaşık makinelerinin elektrik arızalarını tespit ve tamir etmek, bulaşık makinelerinin mekanik arızalarını tespit ve tamir etmek, çamaşır kurutucularının arızalarını tespit ve tamir etmek, akıllı ev aletlerinin bakım ve onarımını yapmak, soğutma sistemlerinin bakım ve onarımını yapmak, uygun klima seçimini yapmak ve klimaların bakım, onarım ve montajını yapmak.

Elektrik Tesisatları ve Pano Montörlüğü

Tanımı: Elektrik-elektronik alanında; bina içi ve dışı elektrik tesisatının ve tüm elektrik panolarının kurulumu ile ilgili işleri kendi başına belirli bir süre içerisinde yapma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişidir..

Amacı: Elektrik tesisat projelerini çizmek, elektrik tesisat boruları ve kanallarını döşemek, çağırma tesisatlarını yapmak, haberleşme ve bildirim tesisatlarını oluşturmak, güvenlik tesisatlarını kurmak, çağırma ve bildirim, haberleşme bakım onarımını yapmak, dağıtım tabloları montajını gerçekleştirmek, iç ve dış aydınlatma tesisatlarını kurmak, topraklama ve paratöner tesisini oluşturmak, aydınlatma ve priz tesisatı bakım onarımını yapmak, kuvvet tesisatını döşemek, kuvvet tesisat bağlantılarını yapmak, kuvvet tesis iç ve dış aydınlatmasını oluşturmak, pano montaj hazırlığı ve malzeme montajını gerçekleştirmek, bara işlemek, kuvvet tesis bakım onarımını yapmak, teçhizata etiketleme/kodlama yapmak, kablo montajını yapmak, pano testini yapmak, tesisin sahasında pano montajını yapmak.

Elektromekanik Taşıyıcılar Bakım Onarım

Tanımı: Elektrik-elektronik alanında; Her tür elektromekanik taşıyıcıların emniyetli vesorunsuz bir şekilde işlemesini sağlayacak, bakım ve onarım işlemlerini kendi başına ve belirli bir süre içerisinde yapma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişidir.

Amacı: Elektromekanik taşıyıcıların işleyişini sürdürmelerini sağlamak için, arızalarını tespit etmek, elektrik arızalarını gidermek ve mekanik arızaları onarmak gibi önemli görevler vardır. Ayrıca, bu taşıyıcıların düzenli periyodik bakımlarını yaparak, güvenli ve verimli bir şekilde çalışmalarını sağlamak da sorumluluklar arasındadır.

Endüstriyel Bakım Onarım

Tanımı: Elektrik-elektronik alanında, fabrika, atölye vb. işletmelerdeki sistemlerin bakım ve onarımı ile ilgili işleri, kendi başına belirli bir süre içerisinde yapma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişidir

Amacı: Elektronik alanında geniş bir yelpazede hizmet sunmaktayız. DC ve AC devre çözümleri ile başlayarak, analog devre elemanlarını seçmek, lojik devreleri tasarlamak ve kurmak gibi süreçleri üstleniyoruz. Ayrıca, dahili ve harici tesisatın bakım ve onarımını yapma, hassas lehimleme ve güç kaynağı işlemlerini gerçekleştirme yeteneğine sahibiz. Bilgisayar ortamındaki işlemleri yönetirken elektronik sistemlerin arızalarını tespit edip giderme konusunda uzmanız. Elektrik makineleri ve kontrol sistemlerini etkin bir şekilde kullanmak, aynı zamanda bu sistemlerin arızalarını gidermek de hizmetlerimiz arasında yer almaktadır. Dijital elektronik devrelerin kurulumu ve mikrodenetleyici ile devre dizaynı ile sistemin çalıştırılması da uzmanlık alanlarımız arasındadır.

Görüntü ve Ses Sistemleri

Tanımı: Işık ve seslendirme sistemlerinin montaj bakım ve onarımına ilişkin işlemleri, radyo, CRT televizyon, LCD televizyon, plazma televizyon, projeksiyon televizyon, video, müzik seti, ev sinema sistemleri, VCD-DVD player, kamera arıza ve bakımına ilişkin işlemleri, kendi başına ve belirli bir süre içerisinde yapma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişidir.

Amacı: DC ve AC devre çözümleri yapmak, lehimleme ve güç kaynağı işlemleri yapmak, bilgisayar kullanmak, analog ve dijital devre elemanları ile mikrodenetleyici işlemlerini gerçekleştirmek, meslekî çizimleri yapmak ve okumak, mikrodenetleyicili sistemleri kullanmak, seslendirme sistemlerini kurmak, ses sistemi arızalarını tespit etmek ve gidermek gibi elektronik ve elektrik konularında geniş bir yelpazede faaliyet gösteriyoruz. Aynı zamanda, hassas lehimleme ve güç kaynağı işlemleri yapmak, bilgisayar ortamında çalışmak, elektronik sistem arızalarını teşhis etmek, elektrik makineleri ve kontrol sistemlerini kullanmak, bu sistemlerin arızalarını gidermek, dijital elektronik devreler kurmak ve mikrodenetleyici ile devre dizayn etmek gibi alanlarda da uzmanız.

Güvenlik Sistemleri

Tanımı: Binalara ait yangın algılama ve ihbar sistemleri, kapalı devre kamera kontrol güvenlik sistemleri (CCTV), hırsız alarm ve ihbar sistemleri, geçiş otomasyon sistemlerinin tesisi, kurulum bakım ve onarımına ilişkin işlemleri, kendi başına ve belirli bir süre içerisinde yapma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişidir.

Amacı: Yangın algılama ve ihbar sistemleri tesisatı keşif ve projesini yapmak, montajını gerçekleştirmek, kapalı devre kamera kontrol sistemleri tesisatı için keşif ve projesini yapmak ve montajını tamamlamak gibi geniş bir yelpazede profesyonel hizmetler sunuyoruz. Aynı zamanda hırsız alarm sistemleri tesisatı için keşif ve projesini yaparak montajını gerçekleştiriyor, geçiş kontrol sistemi tesisatını keşif ve projelendirme işlemleriyle birlikte montajını sağlıyoruz. Mevcut sistemlerdeki arızaları tespit edip onarıyor, mesleğe yönelik en yeni gelişmeleri takip ediyoruz. İş disiplini ve insan ilişkilerine büyük önem veriyoruz.

Haberleşme Sistemleri

Tanımı: Haberleşme teknik elemanı, kendi başına ve belirli bir süre içerisinde mobil iletişim cihazlarının kontrol bakım ve onarımını, uydu ve TV anten sistemlerinin tesisini, binalarda ve yerel dağıtım şebekesinde haberleşme tesisatını projeye uygun olarak döşeme, tesisatın ve cihazların montaj, bakım ve onarımını yapma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişidir.

Amacı: GSM telefonların arıza tespitini, bakımını ve onarımını yapmakla görevli profesyoneller, telsiz telefonların arızalarını da tespit ederek bakım ve onarım işlemlerini gerçekleştirirler. Mesleklerine ilişkin gelişmeleri yakından takip ederler ve fiziksel ile elektriksel büyüklüklerin ölçümlerini yaparlar. Temel elektrik ve elektronik devrelerini inşa ederken, bina içi haberleşme tesisatlarını projelendirir ve montajını gerçekleştirirler. Aynı zamanda, bu tesisatların arıza, bakım ve onarım işlemlerini üstlenirler. Yerel dağıtım şebekesinde kullanılacak malzemelerin seçimini yapar, montaj işlemlerini gerçekleştirir ve şebeke arızalarını tespit ederek bakım ve onarımını gerçekleştirirler. Tüm bu işlemler, sistemlerin kurulumu ve kontrolünün yanı sıra sistem ayarlarının yapılması ve güncellenmesini içerir.

Otomasyon Sistemleri

Tanımı: Bobinajcı, çeşitli doğru akım v

Amacı: Elektriksel ölçmeleri yapma, ele

Yüksek Gerilim Sistemleri

Tanımı: Elektrik-elektronik alanında yüksek gerilim tesislerinin, iletim, dağıtım ve koruma sistemlerinin kurulumu bakım onarımı ile ilgili işleri kendi başına belirli bir süre içerisinde yapma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişidir.

Amacı: Elektrik enerji üretim ve şalt saha donanımlarını seçmek, direkler ve donanımlarının montajını yapmak, izolatör ve koruma elemanlarının montajını yapmak, havai hat iletkenlerinin montaj ve bağlantılarını yapmak, yeraltı hat kablolarını çekmek ve bağlantılarını yapmak, yüksek gerilim kumanda elemanlarının montaj ve bağlantılarını yapmak, koruma sistem montaj ve bağlantılarını yapmak, proje ve şemaları okumak, çizmek, ölçü trafoları montaj ve bağlantılarını yapmak, YG tesislerinde iş ve güç ölçmek, ölçüm pano montaj ve bağlantılarını yapmak, AG dağıtım pano montaj ve bağlantılarını yapmak, kompanzasyon sistem tasarımı ve hesaplamalarını yapmak, kompanzasyon pano montaj ve bağlantılarını yapmak, güç trafoları yapı özelliklerini seçmek, dağıtım güç trafoları montaj ve bağlantılarını yapmak, kısa devre ve toprak kaçağı koruma role montaj ve bağlantılarını yapmak, aşırı akım, ısı, bucholz koruma, role montaj ve bağlantılarını yapmak, DA kaynak ve motor bağlantılarını yapmak, OG modüler giriş hücresi yerine montaj ve bağlantılarını yapmak, OG modüler ölçüm hücresi yerine montaj ve bağlantılarını yapmak, OG modüler çıkış hücresi yerine montaj ve bağlantılarını yapmak, dağıtım trafo merkezi bakımını yapmak, direkler, hatlar ve panoların bakımını yapmak, YG tesislerinde arızaları giderme ve kuranportör ve ağ sistemlerinin özelliklerini seçme işlemleri uzmanlık gerektiren elektrik sektöründeki faaliyetler arasındadır.

İstihdam Alanları

  1. Enerji Üretim ve Dağıtım
    Bu sektörde çalışan bobinaj ustaları, enerji üretim tesislerindeki (hidroelektrik, termik, rüzgar vb.) jeneratörlerin bakım ve onarımını yaparlar. Aynı zamanda, enerji dağıtım sistemlerinde yer alan transformatörlerin gerekli bakım ve onarım hizmetlerini de sağlarlar.
  2. Taşımacılık Sektörü
    Demiryolu, metro, tramvay ve troleybüs gibi elektrikli taşıtların motor ve aktarma sistemi bakım, onarım ve yenileme işlemlerini gerçekleştiren bobinaj ustaları, bu sektörde önemli bir role sahiptir. Otomotiv endüstrisinde ise elektrikli ve hibrit araçların üretimi ve bakımı alanında çalışabilirler.
  3. İnşaat ve İmalat Sektörü
    Elektrik tesisatları ve panomontörlerinin iş bulma olanakları oldukça geniştir. İnşaat ve imalat sektörlerinde kullanılan elektrikli aletler, makineler ve motorlar, bobinaj ustalarının bakım ve onarım hizmetleri sunduğu önemli alanlardır. Bu sektörde çalışan bobinaj ustaları, vinç, beton pompası, kompresör, taşınabilir jeneratör gibi farklı karmaşıklıkta ekipmanlarla çalışabilirler.
  4. Elektrik ve Elektronik Sektörü
    Elektrikli ev aletlerinin yetkili servislerinde, elektrikli ev aletleri üreten işletmelerde ve kendi iş yerinde çalışabilir. Elektrikli ev aletleri bakım ve tamircisi görevini atölyede, evlerde ve elektronik alet kullanılan mekânlarda yürütür. Bu meslekte, arıza tespiti ve arızanın giderilmesi yanında müşteri ilişkileri de giderek daha fazla önem kazanmaktadır.
  5. Güvenlik Sektörü
    Güvenlik sistemleri teknik elemanı, ülkemizde son yıllarda yaygınlaşan dallardan biridir. Bu konuda nitelikli elemana olan ihtiyaç sürekli artmaktadır. Genellikle kamu veya özel şirket, fabrika ve konutlarda haberleşme sistemleri kurmakta, kurulan haberleşme santralinin ve tesisatının bakım ve onarımını yapmakta, telefon makinelerini onarmaktadır.

EĞİTİM VE KARİYER İMKÂNLARI

Elektrik-elektronik alanında öğrenim gören öğrenciler, 2547 sayılı Kanunun 45. maddesine 4702 sayılı Kanun ile eklenen E bendi uyarınca mezun olduklarında sınavsız yerleştirilebilecekleri meslek yüksek okulu programları aşağıda belirtilmiştir.

  • İtfaiyecilik ve Yangın Güvenliği
  • Biyomedikal Cihaz Teknolojisi
  • Elektrik
  • Elektrik-Elektronik Teknikerliği
  • Elektronik Haberleşme
  • Elektronik Haberleşme (Uzaktan Eğitim)
  • Endüstriyel Elektronik
  • Endüstriyel Elektronik(Uzaktan Eğitim)
  • Endüstriyel Otomasyon
  • Endüstriyel Otomasyon(Uzaktan Eğitim)
  • Ev Cihazları Teknolojisi
  • Hidroelektrik Santralleri
  • Mekatronik
  • Mekatronik (Uzaktan Eğitim)
  • Termik Santral Makineleri
  • Termik Santrallerde Enerji Üretimi

Bu programlarda meslek yüksek okuluna devam eden öğrenciler, öğrenim süreleri sonunda girecekleri dikey geçiş sınavı ile belirlenen kontenjandan faydalanarak lisans programlarına geçiş yapabilirler.

Lisans öğrenimine başlama hakkını elde eden öğrencilere üniversiteleri tarafından Lisans Öğrenimine Hazırlık Programı uygulanır.

Mesleki Eğitim Merkezleri çıraklık eğitimi uygulama kapsamına alınan illerde ve meslek dallarında aday çırak, çırak, kalfa ve ustalara eğitim vermek ve çeşitli meslek kursları açmak suretiyle sanayinin ihtiyaç duyduğu nitelikli ara insan gücünü yetiştirmek amacıyla açılan eğitim kurumlarıdır.

Halk Eğitimi Merkezleri yaşam boyu öğrenme perspektifi içerisinde her zaman ve her yerde uygulanabilecek yaygın eğitim programları ile her yaş ve düzeyde bireylere eğitim sunmaktadır.

Mesleki Eğitim Merkezlerinde, elektrik-elektronik Teknolojisi alanında eğitim
verilmektedir. Modüler programlarla meslek liseleri arasında paralellik sağlandığından dolayı yatay ve dikey geçişler olabilecektir

MEZUNİYET SONRASI

Elektronik bölümü mezunları kamu ve özel sektörlerde elektronik teknisyeni – teknikeri olarak çalışma sansına sahiptirler. Ayrıca TSK ve Emniyet teşkilatlarında ilgili unvan ile görev yapabilirler. Okuldan mezun olduktan sonra Çıraklık eğitim Merkezlerine müracaat ederek ustalık belgesi alarak kendine ait işletme açma yetkisine sahip olabilirler. Özellikle günümüz bilgi ve Elektronik çağı Elektronik mezunlarına yeni is alanlarını sunmaktadır. Gelir düzeyleri ise ilgili kurum ve kuruluşların kendi ücret politikasına göre değişmektedir. Fakat teknik unvan ile çalışmanın bir avantaj olduğu da gerçektir

ÜNİVERSİTE

Elektronik Bölümü mezunlar Elektronik Öğretmenliği bölümüne ek puan alarak geçim yapabilirler. Ayrıca sınavsız Meslek Yüksek Okullarına geçim yapabilirler. Bunun yani sıra ÖSYM´nin belirlediği diğer tüm sayısal bölümlerde üniversite okuma sansına sahiptirler.

1) Erkek Kuaförü

Makine Teknolojisi Alanı

Makine teknolojisi alanı altında yer alan bilgisayarlı makine imalatı, endüstriyel kalıp, bilgisayar destekli makine ressamlığı, makine bakım onarım, mermer işleme, bilgisayar destekli endüstriyel modelleme dallarının yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.

Alanın Amacı

Makine teknolojisi alanı altında yer alan mesleklerde, sektörün ihtiyaçları, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

Makine Teknolojisi Alanı Dal Programları, Tanımları ve Amaçları

Bilgisayarlı Makine İmalatı

Tanımı: Bilgisayarlı makine imalatçısının sahip olduğu, klasik ve bilgisayar kontrollü üretim tezgâhlarında makine imalatı işlemlerini yapma yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

Amacı: Makine teknolojisi alanında bilgisayarlı makine imalatçı yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

Endüstriyel Kalıp

Tanımı: Endüstriyel kalıpçının sahip olduğu, kalıplama teknikleri, sac metal kalıpları, hacim kalıpları ve iş kalıpları imalatı yapma yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

Amacı: Makine teknolojisi alanında endüstriyel kalıpçı yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

Bilgisayar Destekli Makine Ressamlığı

Tanımı: Makine ressamının sahip olduğu, iki ve üç boyutlu makine ve mekanizmaları çizimlerini yapma yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

Amacı: Makine teknolojisi alanında makine ressamı yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

Makine Bakım Onarım

Tanımı: Makine bakım ve onarımcısının sahip olduğu, makinelerin temel bakım ve onarımını yapma yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

Amacı: Makine teknolojisi alanında makine bakım ve onarımcısı yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

Mermer İşleme

Tanımı: Mermer işlemecisinin sahip olduğu, mermer kesme ve işleme tezgâhlarında imalat işlemlerini yapma yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

Amacı: Makine teknolojisi alanında mermer işlemeci yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

Bilgisayar Destekli Endüstriyel Modelleme

Tanımı: Endüstriyel modellemecinin sahip olduğu, endüstriyel döküm ve kalıplama tekniğine uygun üretime yönelik modelleme ve prototiplerini yapma yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

Amacı: Makine teknolojisi alanında endüstriyel modellemeci yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

İstihdam Alanları

  1. Talaşlı imalat sektörü
  2. Endüstriyel kalıpçılık sektörü
  3. Makine tasarım ve çizim sektörü
  4. Makine bakım ve onarım işleri
  5. Mermercilik sektörü
  6. Endüstriyel modelleme sektörü vb. yerlerde çalışabilirler.

Metal Teknolojisi Alanı

Metal teknolojisi alanı altında yer alan kaynakçılık, ısıl işlem, çelik konstrüksiyon, metal doğrama dallarının yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.

Alanın Amacı

Metal teknolojisi alanı altında yer alan dallarda sektörün ihtiyaçları, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda, gerekli olan mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

Metal Teknolojisi Alanı Dal Programları, Tanımları ve Amaçları

Kaynakçılık

Tanımı: Kaynakçının sahip olduğu yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

Amacı: Metal teknolojisi alanında kaynakçılık mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

Isıl İşlem

Tanımı: Isıl işlemcinin sahip olduğu yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

Amacı: Metal teknolojisi alanında ısıl işlemcilik mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

Çelik Konstrüksiyon

Tanımı: Çelik konstrüksiyoncunun sahip olduğu yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

Amacı: Metal teknolojisi alanında çelik yapılandırmacılığı mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

Metal Doğrama

Tanımı: Metal doğramacısının sahip olduğu yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

Amacı: Metal teknolojisi alanında metal doğramacılığı mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

İstihdam Alanları

  1. Makine metal sektöründeki fabrikalar,
  2. Metal işleri atölyeleri,
  3. Isıl işlem atölyeleri,
  4. Dövme atölyeleri,
  5. Alüminyum doğrama imal ve montajı yapan atölyeler vb. yerlerde çalışabilirler.

Mobilya ve İç Mekan Tasarımı Alanı

Mobilya ve iç mekân tasarımı alanı altında yer alan mobilya iç mekân ressamlığı, iç mekân ve mobilya teknolojisi, mobilya iskeleti ve döşemesi, mobilya süsleme sanatları, ahşap doğrama teknolojisi dallarının yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.

Alanın Amacı

Mobilya ve iç mekân tasarımı alanı altında yer alan mesleklerde sektörün ihtiyaçları, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

Mobilya ve İç Mekan Tasarımı Alanı Dal Programları, Tanımları ve Amaçları

Mobilya ve İç Mekan Ressamlığı

Tanımı: Mobilya ve iç mekân ressamlığı, meslek elemanının sahip olduğu iç mekân yerleşimlerini planlama ve bilgisayarla çizme yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretimin verildiği daldır.

Amacı: Mobilya ve iç mekân tasarımı alanında mobilya ve iç mekân tasarımı mesleğinin gerektirdiği iç mekân yerleşimlerini planlama ve bilgisayarda çizme yeterliklerine sahip meslek elemanlarının yetiştirilmesi amaçlanmaktadır.

İç Mekan ve Mobilya Teknolojisi

Tanımı: İç mekân ve mobilya teknolojisi meslek elemanının sahip olduğu, iç mekân ve mobilya elemanlarının üretimini yapma yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretimin verildiği daldır.

Amacı: Mobilya ve iç mekân tasarımı alanında mobilya ve iç mekân teknolojisi mesleğinin gerektirdiği iç mekân ve mobilya elemanlarının üretimi yeterliklerine sahip meslek elemanlarının yetiştirilmesi amaçlanmaktadır.

Mobilya Süsleme Sanatları

Tanımı: Mobilya süsleme sanatları meslek elemanının sahip olduğu; mobilya süslemelerinden oyma, tornalama ve kakma yapma yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretimin verildiği daldır.

Amacı: Mobilya ve iç mekân tasarımı alanında mobilya süsleme sanatları mesleğinin gerektirdiği oyma, tornalama ve kakma üretim yeterliklerine sahip meslek elemanlarının yetiştirilmesi amaçlanmaktadır.

Mobilya İskeleti ve Döşemesi

Tanımı: Mobilya iskeleti ve döşemesi meslek elemanının sahip olduğu, mobilya iskeleti ve döşemesi yapma yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretimin verildiği daldır.

Amacı: Mobilya ve iç mekân tasarımı alanında mobilya iskeleti ve döşemesi mesleğinin gerektirdiği mobilya iskeleti ve döşemesi yapma yeterliklerine sahip meslek elemanlarının yetiştirilmesi amaçlanmaktadır.

Ahşap Doğrama Teknolojisi

Tanımı: Ahşap doğrama teknolojisi meslek elemanının sahip olduğu, ahşap doğrama üretimi yapma yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretimin verildiği daldır.

Amacı: Mobilya ve iç mekân tasarımı alanında ahşap doğrama teknolojisi mesleğinin gerektirdiği ahşap doğrama üretim yeterliklerine sahip meslek elemanlarının yetiştirilmesi amaçlanmaktadır.

İstihdam Alanları

  1. Mobilya ve iç mekân ressamlığı hizmeti veren ya da bu hizmete ihtiyaç duyan firma, kamu kurum ve kuruluşlarında
  2. İç mekân ve mobilya teknolojisi hizmeti veren ya da bu hizmete ihtiyaç duyan firma, kamu kurum ve kuruluşlarında
  3. Mobilya iskeleti ve döşemesi hizmeti veren ya da bu hizmete ihtiyaç duyan firma, kamu kurum ve kuruluşlarında
  4. Mobilya süsleme sanatları hizmeti veren ya da bu hizmete ihtiyaç duyan firma, kamu kurum ve kuruluşlarında
  5. Ahşap doğramacılık teknolojisi hizmeti veren ya da bu hizmete ihtiyaç duyan firma, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışabilirler.

Motorlu Araçlar Teknolojisi Alanı

Motorlu araçlar teknolojisi alanı altında yer alan; otomotiv elektromekanik, otomotiv gövde, otomotiv boya, iş makineleri dallarının yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.

Alanın Amacı

Motorlu araçlar teknolojisi alanı altında yer alan mesleklerde sektörün ihtiyaçları, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

Motorlu Araçlar Teknolojisi Alanı Dal Programları, Tanımları ve Amaçları

Otomotiv Elektromekanik

Tanımı: Otomotiv elektromekaniklerinin sahip olması gereken otomotiv üzerinde mekanik, elektrik ve elektronik aksamları bakım ve onarımlarını yapma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

Amacı: Motorlu araçlar teknolojisi alanında otomotiv elektromekanikerliği mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

Otomotiv Gövde

Tanımı: Otomotiv gövde elemanının sahip olması gereken otomotiv gövde bölümlerinin onarımlarını yapma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

Amacı: Motorlu araçlar teknolojisi alanında otomotiv gövdeciliği mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

Otomotiv Boya

Tanımı: Otomotiv boyacısının sahip olması gereken, gövde yüzeyleri üzerinde boya ve boya sonrası işlemleri yapma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

Amacı: Motorlu araçlar teknolojisi alanında otomotiv boyacılığı mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

İş Makineleri

Tanımı: İş makineleri bakım ve onarımcısının sahip olması gereken yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

Amacı: Motorlu araçlar teknolojisi alanında iş makinelerinin bakım ve onarımcılığı mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

İstihdam Alanları

  1. Otomotiv servisleri
  2. Otomotiv bakım ve onarım atölyeleri
  3. Otomotiv fabrikaları
  4. Otomotiv satış noktaları
  5. Sigorta şirketleri
  6. İş makineleri bakım ve onarım atölyeleri vb. yerlerde çalışabilirler.

Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanı

Turizm sektöründeki gelişmeler, milli gelir içerisindeki payının artmasını ve önemli istihdam alanı hâline dönüşmesini sağlamıştır. Turizm gelirlerinin ödemeler dengesine olumlu katkısı ve yabancı sermayeyi ülkeye çekebilmesi sektörün önemini açıkça ortaya koymaktadır. Yiyecek-İçecek Hizmetleri alanı altında yer alan dalların yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.

Alanın Amacı

Yiyecek-İçecek Hizmetleri alanı altında yer alan mesleklerde, sektörün ihtiyaçları ve hizmet sektöründeki gelişmeler doğrultusunda, mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanı Dal Programları, Tanımları ve Amaçları

  • Fırıncılık
  • Aşçılık
  • Pastacılık
  • Mutfak
  • Servis
  • Bar
  • Host – Hosteslik

Fırıncılık

Tanımı: Fırıncılık

Amacı: Fırıncılık

İstihdam Alanları

Yiyecek İçecek Hizmetleri alanından mezun olan öğrenciler, seçtikleri dal/meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda;

  1. Konaklama işletmelerinin yiyecek içecek ünitelerinde
  2. Pastanelerde
  3. Kurum mutfaklarında
  4. Kafeterya, bar ve restoranlarda
  5. Yemek fabrikalarında
  6. Ulaşım araçlarının yiyecek içecek ünitelerinde
  7. Fuar/kongre, otobüs/tren, havayollarının yer hizmetleri ve uçaklarda vb. yerlerde çalışabilirler

EĞİTİM VE KARİYER İMKÂNLARI

Yiyecek İçecek Hizmetleri alanında öğrenim gören öğrenciler,  sınavsız yerleştirilebilecekleri meslek yüksek okulu programları aşağıda belirtilmiştir.

  • Gıda

Bu programlarda meslek yüksek okuluna devam eden öğrenciler, öğrenim süreleri sonunda girecekleri dikey geçiş sınavı ile belirlenen kontenjandan faydalanarak lisans programlarına geçiş yapabilirler.

Lisans öğrenimine başlama hakkını elde eden öğrencilere üniversiteleri tarafından Lisans Öğrenimine Hazırlık Programı uygulanır.

Mesleki Eğitim Merkezleri çıraklık eğitimi uygulama kapsamına alınan illerde ve meslek dallarında aday çırak, çırak, kalfa ve ustalara eğitim vermek ve çeşitli meslek kursları açmak suretiyle sanayinin ihtiyaç duyduğu nitelikli ara insan gücünü yetiştirmek amacıyla açılan eğitim kurumlarıdır.

Halk Eğitimi Merkezleri yaşam boyu öğrenme perspektifi içerisinde her zaman ve her yerde uygulanabilecek yaygın eğitim programları ile her yaş ve düzeyde bireylere eğitim sunmaktadır.

Mesleki Eğitim Merkezlerinde, Yiyecek İçecek Hizmetleri alanında eğitim
verilmektedir. Modüler programlarla meslek liseleri arasında paralellik sağlandığından dolayı yatay ve dikey geçişler olabilecektir

MEZUNİYET SONRASI

Yiyecek İçecek Hizmetleri  alanı mezunları kamu ve özel sektörlerde elektronik teknisyeni – teknikeri olarak çalışma sansına sahiptirler. Okuldan mezun olduktan sonra Çıraklık eğitim Merkezlerine müracaat ederek ustalık belgesi alarak kendine ait işletme açma yetkisine sahip olabilirler. Gelir düzeyleri ise ilgili kurum ve kuruluşların kendi ücret politikasına göre değişmektedir. Fakat teknik unvan ile çalışmanın bir avantaj olduğu da gerçektir

ÜNİVERSİTE

Yiyecek İçecek Hizmetleri Bölümü mezunlar sınavsız Meslek Yüksek Okullarına geçim yapabilirler. Bunun yani sıra ÖSYM´nin belirlediği diğer tüm ilgili bölümlerde üniversite okuma sansına sahiptirler.

Çözgülü örme, ipliğin kumaş kenarına paralel olarak örme bölgesine beslendiği bir ilmek oluşturma işlemi olarak tanımlanır. Bir sırada dikey ilmekler oluşturur ve ardından bir sonraki sırayı örmek için çapraz olarak hareket eder. Böylece iplikler, kumaşın uzunluğu boyunca bir yandan diğer yana zikzaklar çizer

Kimya Teknolojisi Alanı

Kimya teknolojisi alanı altında yer alan kimya laboratuvarı, boya üretimi ve uygulama, lastik üretimi, petrol – rafineri, petrol – petrokimya, deri işleme ve proses dallarının yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.

Alanın Amacı

Kimya teknolojisi alanı altında yer alan dallarda sektörün ihtiyaçları ve bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazandıran nitelikli meslek elemanlarını yetiştirmektir.

Kimya Teknolojisi Alanı Dal Programları, Tanımları ve Amaçları

Kimya Laboratuvarı

Tanımı: Temel fiziksel ve kimyasal işlemlere; nitel, nicel ve enstrümantal analize; kalite kontrol işlemlerine, numune almaya ve araç gereçlerin bakımına yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

Amacı: Temel fiziksel ve kimyasal işlemleri yapma; nitel, nicel ve enstrümantal analiz yapma; kalite kontrol işlemlerini ve araç gereçlerin bakımını yapma ve numune alma yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmektir.

Boya Üretimi ve Uygulama

Tanımı: Temel fiziksel ve kimyasal işlemler, boya ham madde analizleri, farklı özelliklere sahip boya üretim işlemleri, ham madde ve üretilen boyanın satışını yapmaya; renk hazırlamaya, kalite kontrol ve üretilen boyaların farklı yüzeylere uygulanmasına yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

Amacı: Temel fiziksel ve kimyasal işlemleri, boya ham madde analizlerini, farklı özelliklere sahip boya üretim işlemlerini, ham madde ve üretilen boyanın satışını yapma, renk hazırlama, kalite kontrol ve üretilen boyaları farklı yüzeylere uygulama yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmektir.

Lastik Üretimi

Tanımı: Temel fiziksel ve kimyasal işlemlere; ham maddelerin, çelik tellerin, çelik kordlarının ve kord bezlerinin analizlerine; araç lastiği ve farklı türdeki kauçukları işlemeye; araca uygun lastik seçme ve sınıflandırmaya; araç lastiklerinin kalite kontrolünü yapmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

Amacı: Temel fiziksel ve kimyasal işlemleri; ham maddelerin, çelik tellerin, çelik kordlarının ve kord bezlerinin analizlerini yapma; araç lastiği ve farklı türdeki kauçukları işleme; araca uygun lastik seçme ve sınıflandırma, araç lastiklerinin kalite kontrolünü yapma yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmektir.

Petro Rafineri

Tanımı: Temel fiziksel ve kimyasal işlemler uygulamaya; proses kontrolü yapmaya; proses için su hazırlamaya; ölçüm yapmaya; numune almaya; rafinasyon, destilasyon, seviye ölçümü ve dolum işlemleri ile korozyon ve erozyon kontrolü yapmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

Amacı: Temel fiziksel ve kimyasal işlemleri gerçekleştirme, proses kontrolü yapma; proses için su hazırlama; ölçüm yapma; numune alma rafinasyon, destilasyon, seviye ölçümü ve dolum işlemleri ile korozyon ve erozyon kontrolü yapma yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmektir.

Petro Petrokimya

Tanımı: Temel fiziksel ve kimyasal işlemleri uygulamaya, proses kontrolü yapmaya, proses için su hazırlamaya, ölçüm yapmaya, numune almaya, seviye ölçümü ve dolum işlemleri ile korozyon ve erozyon kontrolü yapmaya, petrokimyasal üretim işlemleri uygulamaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

Amacı: Temel fiziksel ve kimyasal işlemleri gerçekleştirme, proses kontrolü yapmayı, proses için su hazırlama, ölçüm yapmayı, numune alma, seviye ölçümü ve dolum işlemleri ile korozyon ve erozyon kontrolü yapma, petrokimyasal üretim işlemlerini yapma yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmektir.

Deri İşleme

Tanımı: Temel fiziksel ve kimyasal işlemleri uygulamaya, kimyasalların deriye etkilerini saptamaya, ham derinin tasnifini yapma ve kullanılabilir hâle getirmeye, kalite kontrol yapmaya, kürklük deriyi işlemeye, deri atıklarını değerlendirmeye yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

Amacı: Temel fiziksel ve kimyasal işlemleri gerçekleştirme, kimyasalların deriye etkilerini saptama, ham derinin tasnifini yapma ve kullanılabilir hâle getirme, kalite kontrol yapma, kürklük deriyi işleme, deri atıklarını değerlendirme yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmektir.

Proses

Tanımı: Temel fiziksel ve kimyasal işlemleri uygulamaya, numune almaya, proses kontrolü yapmaya, ürün hareketini sağlamaya, depolama yapmaya, proses akım şeması okumaya, otomatik kontrol yapmaya, ilaç üretimi yapmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

Amacı: Temel fiziksel ve kimyasal işlemleri uygulama, numune alma, proses kontrolü yapma, ürün hareketini sağlama, depolama yapma, proses akım şeması okuma, otomatik kontrol yapma, ilaç üretimi yapma yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmektir.

İstihdam Alanları

  1. Cam fabrikalarında
  2. Lastik ve kauçuk fabrikalarında
  3. Çimento fabrikalarında,
  4. Kâğıt fabrikalarında
  5. Şeker fabrikalarında
  6. Boya fabrikalarında
  7. Gıda sektöründe
  8. İlaç sektöründe
  9. Toprak ve su analiz laboratuvarlarında
  10. Gübre fabrikalarında
  11. Kozmetik ve temizlik sektöründe
  12. Enerji sektöründe
  13. Petrol ve rafinerisi sektöründe
  14. Otomotiv fabrikalarında
  15. Metal sektöründe
  16. Deri sektöründe
  17. Tersanelerde
  18. Tekstil sektöründe
  19. Petrokimya sektöründe
  20. Sağlık sektöründe
  21. Maden sektöründe
  22. İnşaat sektöründe
  23. Ahşap sektöründe
  24. Kimya sektörüne ihtiyaç duyulan kamu kurum ve kuruluşlarında vb. yerlerde çalışabilirler.
İLETİŞİM BİLGİLERİ +90 332 248 1538
Horozluhan Mah. 1. Organize San.Böl. İstikamet Cad. No.5 42120 Selçuklu/KONYA
5/5 - 5 oy
  1320 Kişi Ziyaret Etti